«

»

Οκτ 03

Καταλονία: Όταν η βία παίρνει την θέση της Δημοκρατίας

Καταλονία. Μία περιοχή της Ισπανίας γνωστή σε όλο τον κόσμο με πρωτεύουσα την Βαρκελώνη. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μερικώς αυτοδιοικούμενη.

Όλοι λίγο πολλοί μέσω το διαδικτύου ακούσαμε σχετικά με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην  Καταλονία με το εξής και σαφές ερώτημα: «θέλεις να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος υπό την μορφή αβασίλευτης Δημοκρατίας;». Το ΝΑΙ υπερίσχυσε με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 90,07% έναντι 7,87%.

Εδώ λοιπόν αρχίζουμε και λέμε. Στις κάλπες προσήλθαν τα 2,26 εκατ. ψηφοφόροι, δηλαδή το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. και 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

Με την Ισπανική αστυνομία μετά από εντολή του πρωθυπουργού της χώρας Μαριάννο Ραχόι  να προβαίνει σε αγριότητες χτυπώντας αδιακρίτως κόσμο που πήγαινε να ψηφίσει, η αντίδραση ήρθε. Όλο και περισσότερος κόσμος  έβγαινε στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και έσπευδε προς τα εκλογικά κέντρα αντιμετωπίζοντας την ωμή βία των αστυνομικών. Από την πλευρά του ο Μαριάννο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει πως «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα»  ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας δήλωσε πως «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα».

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν φίλοι μου η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Η Ισπανική Κυβέρνηση μετατρέπεται σε Ισπανική Χούντα που παραβλέπει την έννοια της Δημοκρατίας για χάρη των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Όλοι θα αναρωτιέστε προς τι τόση φασαρία. Γιατί οι Καταλανοί θέλουν να αποσχιστούν από την Ισπανία και γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Η Καταλονία είναι η τρίτη κοινότητα της Ισπανίας σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας και συμβάλει στο 20% του εθνικού ΑΕΠ, στη δεύτερη θέση μετά την κοινότητα της Μαδρίτης. Oι Καταλανοί καταβάλλουν στο ισπανικό φορολογικό σύστημα περισσότερα χρήματα απ’ όσα λαμβάνουν. Το «φορολογικό έλλειμμα» υπολογίζεται από τους αυτονομιστές, γύρω στο 8% του περιφερειακού ΑΕΠ. Οι «ενωτικοί» αμφισβητούν το στοιχείο αυτό και το επανακαθορίζουν, ανάλογα με τα διάφορα έτη, ανάμεσα στο 2% και στο 6%

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως αν η Καταλονία αποσχιστεί τότε το οικονομικό πλήγμα για την Ισπανία θα είναι δυσβάσταχτο.

Σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις Ισπανικές εκλογές, είχα γράψει πως ο Ραχόι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει την εξουσία. Ιδού τα αποτελέσματα. Όσοι κατηγορούσαν τους Podemos για την θέση τους τώρα τάσσονται υπέρ τους. Ο Πάμπλο Ιγκλεσιας, επικεφαλής του κόμματος των Podemos ο οποίος έχει επιχειρήσει ήδη να ρίξει τον Ραχόι τόνισε από μεριάς του πως «Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos».

 

Όπως και να ‘χει όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι τόσο το δημοψήφισμα της Καταλονίας και αν είναι νόμιμο ή όχι. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η αντίδραση που προκάλεσε. Μία αντίδραση που προϊδεάζει εμφύλιο κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει. Βέβαια η Ε.Ε θεώρησε σωστό να μην πάρει θέση για τα γεγονότα που τρέχουν στην Ισπανία την στιγμή που οι Καταλανοί ζητούν την βοήθεια της  τονίζοντας πως είναι ευρωπαίοι πολίτες και πως πρέπει να προστατευτούν.

 

Θα ήθελα να τελειώσω αυτό το άρθρο με την εξής φράση του δημάρχου της Βαρκελώνης προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάννο Ραχόι:

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του» κατά συνέπεια ο Μαριάννο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί.

 

Γράφει ο

Μάριος Θεοχάρης
Please follow and like us:
20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)