«

»

Ιούλ 25

Ζώα, Ζέστη και πως θα τα προστατεύσετε

Της Μυρσίνης Κοντού

 

Ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι βρίσκεται κάπου στη μέση σημειώνοντας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Τη στιγμή που κάποιοι απολαμβάνουν παγωτά και βουτιές στις υπέροχες ελληνικές παραλίες, τα κατοικίδια εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φροντίδα μας.

Με τη βοήθεια της Κάρμεν Λύρα, τελειόφοιτη κτηνιατρικής, συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές ώστε να κάνουμε τη ζωή των τετράποδων φίλων μας ευκολότερη και να τους κρατήσουμε ασφαλείς τους θερινούς μήνες.

 

 

 

  • Ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδια σας μέσα σε όχημα το καλοκαίρι. Μην καθησυχαστείτε  εάν έχετε μεριμνήσει αφήνοντας κάποιο παράθυρο κατεβασμένο. Είναι απειλητικό για τη ζωή τους διότι μπορεί να τους προκαλέσει θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Ως θερμοπληξία νοείται η κλινική εκδήλωση της υπερθερμίας που προκαλείται από την παραμονή του ζώου σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει.

 

  • Να τους προσφέρετε άφθονο δροσερό νερό για να μην κινδυνεύσουν να πάθουν αφυδάτωση. Ακόμη, μπορείτε να προσθέτετε παγάκια μέσα στο μπολ τους. Έτσι κρατάτε δροσερό το νερό, ενώ σε κάποια κατοικίδια τους αρέσει να παίζουν με τον πάγο.

 

  • Βασικό είναι να παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις εναντίων των εξωπαρασίτων ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκτός από την κλασσική αμπούλα ή κολάρο, μια ακόμη ιδέα για να αποφύγετε τα δυσάρεστα τσιμπήματα είναι, να ψεκάζετε κάθε βράδυ τα σκυλάκια σας με σιτρονέλα.

Μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό, προσθέστε μερικές σταγόνες βιολογικής σιτρονέλας, την οποία έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο και ψεκάστε το κατοικίδιο σας με το μείγμα.

Οι γάτες με μια απλή ειδική αμπούλα είναι προστατευμένες διότι δε τις προσεγγίζουν τόσα πολλά εξωπαράσιτα όπως τα σκυλιά.  Να σημειωθεί ότι οι αμπούλες που χορηγούνται στις γάτες είναι διαφορετικές από αυτές των σκύλων.

 

  • Όταν τα κατοικίδια σας ζεστένονται, μπορείτε να τα ανακουφίσετε είτε βρέχοντας τα, είτε πηγαίνοντας τα στη θάλασσα, εάν φυσικά τους αρέσει.

Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το κολάρο για τα εξωπαράσιτα όταν το ζώο μπαίνει στη θάλασσα και να το τοποθετείτε πάλι μόλις βγει. Προσοχή, εάν έχει χορηγηθεί αμπούλα στο ζώο δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το νερό για τις επόμενες δύο μέρες.

Επιπλέον, προσέχουμε να μην πάει νερό στα αυτιά των ζώων και τα καθαρίζουμε με βαμβάκι μόλις τελειώσουν το μπάνιο τους.

 

  • Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι βόλτες σε ώρες που καίει ο ήλιος. Τα πέλματα των ζώων είναι ευαίσθητα και θα ταλαιπωρηθεί ο μικρός σας φίλος.

 

  • Κρατήστε τα κατοικίδια σας σε δροσερό μέρος.

  

  • Εάν το επιτρέπει η ράτσα του σκύλου σας, μπορείτε να του κάνετε ένα ελαφρύ κούρεμα. Έτσι προλαμβάνεται ώστε να μην υπερθερμαίνεται.

 

  • Μην ξεχνάτε όταν ξεκινάτε για τις διακοπές σας να έχετε πάντα μαζί σας το διαβατήριο του κατοικίδιου σας και να είναι φυσικά ενημερωμένο.

Μεριμνήστε και έχετε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών για τα ζώα.  Εκεί θα έχετε φάρμακα και είδη που μπορούν να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των μικρών μας φίλων σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

 

Και για το τέλος, το σημαντικότερο. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε όχι μόνο τα δικά σας ζωντανά αλλά και τα αδέσποτα. Μπορείτε να τοποθετείτε μπολ με φρέσκο νερό σε εμφανή σημεία στη γειτονιά ή έξω από τις πόρτες σας. Αφού δε στάθηκαν τυχερά ώστε να έχουν μια οικογένεια να τα περιποιείται, ας έχουν τουλάχιστον λίγο καθαρό νερό για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους.

 

 

Please follow and like us:
20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)